er trafikksikker
Elevinformasjon: Føreropplæring
Informasjon om føreropplæring.
Velkommen til Alfa Trafikkskole.
Vårt mål er å veilede deg som elev gjennom føreropplæringen på en raskest og mest mulig effektiv måte slik at kostnaden ved å ta førerkort blir så lav som mulig og læringen best mulig.
Praktisk informasjon om føreropplæring
Timebestilling og avbestilling
Kjøretimer avtales direkte med skolens kontor eller den enkelte lærer. Ditt timekort hvor tid og sted for kjøretimen står oppført finner du ved å logge inn på tabselev.no. Velger du ikke å bruke timekortet er det ditt ansvar å sørge for å notere timen på annen måte. Så fremt teknikken fungerer får du påminnelse på SMS dagen før. Tekniske problemer som gjør at du ikke får påminnelse på SMS er ikke vårt ansvar.
Avbestilling av time må skje senest kl 12.00 siste virkedag før timen skal være, eller snarest mulig dersom dokumentert sykdom forhindrer frammøte. Obligatoriske kurs avbestilles senest 2 virkedager før. Førerprøve må avbestilles senest 3 virkedager før. Ved for sent meldt fravær må du betale for timen.
Dersom læreren må avlyse timen på grunn av sykdom eller lignende, skal skolen informere deg om dette så tidlig som mulig. Trafikkskolen skal sørge for at du blir minst mulig skadelidende, om mulig at en annen kjørelærer overtar undervisningen. Dersom lærer ikke møter til avtalt time skal neste time kjøres uten vederlag dersom ikke fravær kan dokumenteres med sykdom eller annen uforutsett hendelse.
Forhåndsbetalte kurs og lignende kan ikke kreves refundert dersom du avbryter kurset etter at det har startet. Dersom avbruddet skyldes dokumentert sykdom skal du primært tilbys tilsvarende undervisning senere, eventuelt forholdsmessig refusjon av kursavgiften. For forhåndsbetalte kurs som avbestilles senere enn 1 uke før kursstart, betales et avbestillingsgebyr fastsatt av skolen.
Betaling
Du får full oversikt over din konto på tabselev.no Logg inn med ditt registrerte mobilnummer og tilsendte passord. Betaling gjøres uoppfordret via denne siden enten til konto eller med Vipps (gebyrbelagt). Ønsker du faktura kan vi sende det på epost. Betaling kan også gjøres med kort på skolens kontor. Før avsluttende prøve skal alle timer være betalt. Ønsker du spesielle betalingsavtaler bes du ta kontakt med vårt kontor.
Undervisningstiden
Timene i bil skal ikke avbrytes av private gjøremål, verken av elev eller lærer. Må timen avbrytes kompenseres den tapte tiden.
Frammøte
Ved Trafikalt grunnkurs og andre obligatoriske kurs må du delta i alle timene for å få det godkjent.
Taushetsplikt
De ansatte ved trafikkskolene har yrkesmessig taushetsplikt.
Øvingskjøringen
For å starte øvingskjøring med bil må du ha fylt 16 år, og for å få førerkort må du være 18 år. Oversikt over alle klasser finner du på sidene til Statens vegvesen. Dessuten må du ha fullført Trafikalt grunnkurs på 17 timer før øvingskjøring. Kurset må tas ved en trafikkskole og kan gjennomføres fra fylte 15 år.
Sperrefrist
Du må ikke ha sperrefrist for utstedelse av førerkort. Det vil si at du etter loven eller vedtak av politiet har utsettelse med muligheten til å få førerkort, for eksempel fordi du har kjørt uten førerkort. Det siste medfører automatisk 6 måneders sperrefrist. Er du under 18 år og har kjørt bil ulovlig, løper sperrefristen fra fylte 18 år. Du har ikke lov å øvingskjøre før sperrefristen er utløpt.
Er du i tvil om du kan ha sperrefrist må du ta det opp med trafikklæreren din. Han har et ansvar for at din øvingskjøring er lovlig.
Privat øvingskjøring
Det er fint om du etter kjøretimene kan få med deg ledsager for å fortsette å trene på det du har lært på trafikkskolen.
Ledsageren ved privat øvingskjøring må være minst 25 år og hatt gyldig førerkort for klassen uavbrutt de siste 5 årene. Bilen må være utstyrt med ekstra speil for at ledsageren kan følge med bak. Bilen skal bak være merket med en rød L på hvit bakgrunn. Dessuten bør bilen ha en effektiv håndbrems plassert mellom setene, slik at ledsageren har tilgang til den. L-en skal bare stå på når det faktisk pågår øvingskjøring.
På sidene til Statens vegvesen finner du alle krav til privat øvingskjøring for alle klasser.
Øvingskjøring må ikke være til fare eller ulempe for annen trafikk. Du og din ledsager må derfor finne et øvingsområde som passer til ditt ferdighetsnivå. Øvingskjøring på motorveg må ikke foregå før en er kommet så langt at en kan følge med den øvrige trafikk.
Forespørsler og klager
Trafikkskolen ønsker at du skal få minst mulig problemer under opplæringen, men det kan skje at det oppstår uenighet eller uklarheter. Det bør du i første omgang ta opp med læreren eller med trafikkskolens faglige leder.
Trafikkstasjonen er trafikkskolens kontrollinstans. Forhold som knytter seg til undervisningen og regelverket ellers for trafikkskolene, kan tas opp der.
Trafikkskolene driver næringsvirksomhet og må følge regelverket for dette. Det stedlige Forbrukerkontoret vil kunne ta seg av henvendelser fra elevene som forbrukere av den varen (undervisning) som trafikkskolen tilbyr.
SØKE OM FØRERKORT OG BESTILLING AV FØRERPRØVE/PRAKTISK PRØVE
Gå til Vegvesenet sin side: http://www.vegvesen.no/dinside
Her logger du inn og kan
- søke om førerkort og kompetansebevis
- sjekke status på din søknad om førerkort
- gi fullmakt til trafikkskole for bestilling av time til oppkjøring (praktisk prøve) – NB! Ikke tilgjengelig før teoretisk prøve er bestått.
Det er trafikklærer som avgjør når eleven er klar for praktisk prøve og derfor er det lærer som skal bestille time til dette. Vi tar hensyn ventetid på lokal trafikkstasjon. Eleven må imidlertid ha bestått teoriprøven og gitt fullmakt til skolen før vi kan bestille, så gjør dette først som sist.
Undervisningen
Føreropplæring består av teori og praksis. Disse griper inn i hverandre og danner en helhet.
Målet for undervisningen
Undervisningen ved en trafikkskole skal følge læreplan fastsatt av Vegdirektoratet. Denne planen angir målene for opplæringen og trafikkskolen er ansvarlig for at målene nås gjennom undervisningsplaner.
Føreropplæringens hovedmål er at elevene skal tilegne seg de holdninger, kunnskaper og ferdigheter som er nødvendig for at de skal kunne kjøre på en måte som
gir god samhandling
fører til god trafikkavvikling
tar hensyn til helse, miljø og andres behov
er i samsvar med gjeldende regelverk
Teoriundervisning
Trafikkskolen kan arrangere teorikurs utover Trafikalt grunnkurs, men det er viktig at du også leser på egenhånd og arbeider med oppgaver du får. Du lærer også mye teori i kjøretimene og ikke minst er det viktig å se sammenhengen mellom teori og praksis. Det finnes offentlige læreplaner for alle førerkortklasser. På dette grunnlag utarbeider trafikkskolen sine undervisningsplaner.
Den praktiske opplæringen
Den praktiske opplæringen foregår med trafikkskolens kjøretøy og følger en plan fastsatt av myndighetene. Hvor mange timer du trenger er avhengig av dine forutsetninger, evne til å tilegne deg nødvendige ferdigheter og ikke minst egeninnsats. Deler av opplæringen er obligatorisk.
Fra 1. januar 2005 innførte myndighetene en ny opplæringsmodell. Denne modellen består av 4 trinn som inngår i en sammenhengende rekkefølge. Før du begynner på et nytt trinn må du ha nådd målene på de trinnene som ligger foran. Trinnvis gjennomføring av opplæringen gjør undervisningen både meningsfull og effektiv.
Opplæringsmodellen er den samme i alle førerkortklasser, men hva som er obligatorisk varierer fra klasse til klasse.