Sikkerhetskontroll av kjøretøy

Alfa Trafikkskole - Tromsø

Sikkerhetskontroll av kjøretøy

Det er den som fører bilen som har ansvaret for at bilen er i forsvarlig og forskriftsmessig stand.

Et eksempel på forsvarlig stand kan være et manglende lys på høylys dag. Bilen vil trolig være forsvarlig å kjøre med til verksted. Imidlertid er den ikke i forskriftsmessig stand (slik bilen skal være etter kjøretøyforskriften). Forskriftsmessig stand er ofte lett å avgjøre, men forsvarlig stand kan være mer skjønnsmessig. For å vurdere dette - tenk på hvordan andre trafikanter kan oppleve kjøretøyet.

Et annet eksempel: bremselysene virker ikke. Er bilen forsvarlig å kjøre med? I dagslys?, i mørket?, i snø?, i by?, på landevei? Som du ser er det mange konkrete vurderinger som må gjøres og et entydig svar finnes ikke.

Nedenfor har vi satt opp sentrale momenter du som bilfører må ha kunnskap om og det kan regnes som pensum for egen og andres sikkerhet.

Sentrale brytere og instrumenter:

Dagens biler er overvåket av datamaskiner, men du skal likevel kunne forklare og betjene viktige brytere. Det kan være lys, vindusviskere, varmeapparat, varmetråder, nødblink etc.

Lamper som tennes når tenningen slås på:

Generelt kan vi si at ingen røde lamper skal lyse under kjøring. Det betyr en feil med en sentral del av bilen. Om en orange/gul lampe lyser kan det være problemfritt å fortsette kjøringen, men du må vite hva det betyr.

Instruksjonsboka er rette sted å finne det ut!

Noen sentrale lamper:

Bremser: rød lampe med utropstegn. Ofte to funksjoner - håndbrekk er på eller feil med to-krets bremsesystem. Lampa skal ikke lyse når håndbrekk tas av. Lyser den er feilen ofte lite bremsevæske som en følge av lekkasje eller slitte bremseklosser. Tenk på sykkelbremsene og hva som skjer med håndtak når klossene blir slitt.

Lading: Rød lampe med batteri. Skal slukke når motoren startes. Kjører du bilen og denne lampa lyser tapper du strøm i stedet for å lade. Garantert problem på kort eller lang sikt!

Olje: Lampa er rød med ei oljekanne som symbol. Lyser denne etter at motor har startet må du stanse raskest mulig og ofte å fylle på motorolje.

Airbag: airbaglampen skal slokke noen sekunder etter at tenningen er slått på.

Husk at barn kan ikke sitte i barnestol mot kjøreretningen i forsetet når bilen har airbag og denne ikke kan slås av. Det kan føre til død el alvorlig skade på barnet. Kan den slås av tennes ofte airbaglampa for å indikere at airbag er ute av funksjon på høyre side.

ABS: Anti Blokkering System. Hindrer bremsene i å låse seg slik at man kan styre. Lampe er orange/gul og skal slås av noen sekunder etter tenningen er slått på. Tennes den under kjøring virker bremsene fremdeles, men denne funksjoner er ikke aktiv.

ESP: Elektronisk Stabilites Program. Orange/gul lampe som tennes når tenningen slås på og som skal slukke. Elektronisk hjelp for å hindre at bilen spinner og får sleng. Blinker som et varsel når du spinner. Kan på mange biler kobles ut.

Her kan du se NAF sin oversikt over varsellamper

Kontroll av sikkerhetsbelter:

Sjekk at beltene ikke er skadet. Sjekk at de låser seg når du rykker i dem.

Sjekk også beltelåsen.

Refleksvest: Skal ligge lett tilgjengelig og benyttes sammen med nødblink. Bryter for nødblink har en varseltrekant som symbol.

Kontroll av bremser:

Bremsekraftforsterker (servo) Pump pedal 3-4 ganger, hold trykk på pedal og start motoren. Pedalen skal synke litt inn idet motoren starter. Hvis den ikke gjør det er bilen 3-4 ganger tyngre å bremse. Greit å vite hvis du for eksempel blir tauet med bil som ikke motoren er i gang.

Husk at ved tauing av bil med automatgir kan girkassa gå i stykker.

Trykkprøve (lekkasjetest): Motor skal være i gang. Press alt du kan på bremsepedalen i ca.7-8 sek. Pedalen skal ikke gå lengre og lengre inn selv om du presser alt du kan. Bremsesystemet skal tåle minst 100 kp. (tilsv.ca.100kg trykk)

NB! DENNE KONTROLLEN SKAL DU GJØRE UOPPFORDRET FØR DU BEGYNNER Å KJØRE BILEN.

Bremsevæskenivå: Åpne panseret og sjekk nivået i bremsevæskebeholderen. Lavt nivå skyldes vanligvis slitte bremseklosser, men kan også skyldes lekkasje. Veldig lavt nivå i beholder skyldes lekkasje og varsellampen (den røde med utropstegn) på instrumentbordet vil lyse konstant. Derfor bør vi aldri etterfylle bremsevæske, men la godkjent verksted ta seg av dette.

Styring:

Rattlås: Du må kunne frigjøre rattlåsen. Ta trykket av rattlåset ved å bevege det litt og vri samtidig om tenningsnøkkelen.

Rattet skal nå kunne beveges fritt. På biler med startknapp frigjøres rattlåsen automatisk.

Skru aldri av tenning under fart - da låser rattet seg!

Servo: hold rattet i press til valgfri side og start samtidig motoren. I det motoren starter skal du kjenne at servopumpa slår inn ved at det rykker i rattet. Husk at ved tauing med avskrudd motor er styringa kjempehard. Det samme skjer dersom du "kveler" motoren i kryss eller rundkjøringer.

Dødgang: Stå i døråpningen og beveg rattet med små raske bevegelser. Det skal ikke være større dødgang en 2-3 cm.

En bil med mye dødgang er vanskelig å holde kursen rett fram på.

Ulyd: Sving fullt til begge sider. Det skal ikke komme noen form for ulyd som for eksempel kneppe eller smellelyder mens du svinger på rattet.

Jevn motstand: Sving fullt til begge sider og sjekk at rattet kan beveges jevnt.

Feil innstilt forstilling: Kontroller om dekkene foran er slitt jevnt. Mer slitasje på en side av dekket tyder på feil innstilling av hjulvinkler. Ofte fordi du har kjørt i en kant eller et hull i relativt stor fart. Bilen må på verksted for kontroll!

Hjul (Felg + dekk):

Mønsterdybde: Kontroller mønsterdybden på alle hjul. Krav til sommerdekk er minimum 1,6 mm mønster og på vinterdekk minst 3 mm mønster.

Lufttrykk: Se på samtlige hjul om lufttrykket ser likt ut. Hvis ett hjul ser ut til å ha lite luft, må du måle luftrykket. Opplysninger om lufttrykk finner du i instruksjonsboka, på tavle på bensinstasjonen, i døråpningen, på innsiden i drivstofflokket eller i dørkarmen. Du bør måle lufttrykket med jevne mellomrom når du disponerer bil selv.

Skader: Felger skal ikke være deformerte. Sjekk dekksider for rifter og flenger samt sjekk at det ikke sitter fremmedlegemer som skruer, stifter, glass og lignende i dekkmønsteret.

Under panseret:

Batteri: Kontroller at batteriet er godt festet. Hvis batteriet sitter løst kan det komme i kontakt med metall som fører til gnist. Da har du fort en "Die Hard" situasjon….

Motorolje: Kontroller ved hjelp av peilepinnen at motoren har nok olje. Dra ut peilepinnen og tørk av den. Stikk den så inn og trekk ut igjen. Se om oljenivået er mellom min og max nivå nederst på peilepinnen. Det er ofte 1L olje I forskjell på laves tog høyest nivå.

Kjølevann:

Kontroller beholder for kjølevann ved å se om nivå er mellom min og max markering. Kjølevannet skal inneholde frostvæske (derfor farget) for ikke å fryse om vinteren.

Ved varm motor: Vær forsiktig å åpne! Du kan få væske med 100 grader i ansiktet!

Spylervæske: Kontroller at du har nok spylervæske i forhold til vær og hvor langt du skal kjøre. Det er lurt å ha en ekstra dunk spylervæske i bilen som reserve.

Refleksvest og varseltrekant:

Du skal kunne påvise hvor dette befinner seg i bilen.

Varseltrekanten finner du i bagasjerommet. Varseltrekant skal settes opp 150 til 250 mtr. fra bilen i 80 soner. 50 soner: 50 til 150 meter fra bilen eller der det må være mest hensiktsmessig. Husk alltid å sette den ut i den retningen det er dårligst sikt!

Kontroller vi gjør i fart:

Bremser: Funksjonsprøve i lav fart eks. 20 km/t utføres ved at du rett og slett bremser for å se om bremsene virker effektivt. Funksjonsprøve i større fart eks. 50 km/t utføres ved at du bremser med normalt trykk uten å holde for hardt fast i rattet. Bilen skal ikke dra til en av sidene under oppbremsingen.

Funksjonsprøve med full kraft eks 50 km/t. På bil med ABS bremser vil du kjenne rykninger i bremsepedalen under oppbremsing.

Styring:

Retningsstabilitet: Slipp rattet og se at bilen fortsatt holder stø kurs rett frem. Feil med forstilling, ujevn dekkslitasje eller ujevnt lufttrykk i dekkene kan være årsaken dersom bilen drar til siden.

Hvis veien er sporete/ujevn vil bilen kunne trekke til siden uten at dette indikerer en feil.

Selvoppretting: Sving fullt rattutslag til både høyre og venstre og slipp rattet etter sving.

Bilen skal ha selvopprettingstendens, dvs. at rattet retter seg opp uten at du må bruke mye kraft.

Dekk:

Ubalanse: Dersom det rister i rattet i enkelte hastigheter evt. hele tiden tyder dette på at ett eller flere av dekkene trenger å bli avbalansert på et dekkverksted.

Vognkort:

Dette er bilens "sertifikat". Del 1 skal ligge i bilen og del 2 hjemme. Del 2 skal f.eks benyttes dersom bilen skal skifte eier.

Bil og tilhenger

Tillatt nyttelast inkl passasjerer: Er begrensningen oppad hvor mye bagasje du kan ha med deg i bilen inkl passasjerer. En person regnes som 75 kg, hvis du ikke burde skjønt at vedkommende var mye tyngre.

Alt etter lasta kan bilen bli over- eller understyrt. Mer om det i boka di!

Dekk og felg

195/65/R15

195 er dekkets bredde i mm.

65 er dekkets høyde i % av bredde.

R er dekktype.

15 er høyden på felgen i tommer.

Min.LI er 91. En kode for hvor mange kg dekket må tåle, men merk at dette er ikke 91kg! Spesielt viktig når du kjøper dekk til tilhenger. Generelt er alle tall over 84 er ok, men under 84 ikke ok. Dog bruk vognkortet!

Tabellen over kg kan du for eksempel finne her.

Min hast er T. En kode som angir hvor stor fart dekket skal tåle. Alle bokstaver etter H i alfabetet er ok i Norge, men før H i alfabetet ikke ok.

Vinterdekk er ofte merket M+S (mud & snow).

 

 

Ta kontakt

Messenger

Medlem av:

Norges Trafikkskoleforbund-logo Trafikkforum-logo